Tuesday, July 5, 2016

Akak Sayang Ayah

Lama tak blogging. Sampai aku private kan da pun blog ni. Ni buka balik sebab nak luahkan cerita sedih. Sekarang bukan zaman blogging dah agaknya. So yesterday katanya. Tapi oleh kerana aku pun very the yesterday, mari lah update balik blog yang sememangnya sendu ini.


Banyak benda jadi dalam hidup aku sepurnama dua ni. Yang paling besar dan berat sekali ialah bilamana ayah  telah pulang mengadap ilahi. 21 april 2016. Sekarang pun aku masih belum betul-betul boleh terima pemergian ayah.
Kadang aku cuba untuk taknak fikir pasal ayah. Bukan tak sayang, bukan tak rindu, tapi bila fikir pasal ayah  hati jadi sedih. Rasa remuk, rasa hancur hati ni. Aku tak sempat jumpa ayah. Last jumpa dia, balik Malaysia july tahun lepas 2015. Bila ayah pergi, aku tak sempat pun jumpa dia kali terakhir. Tak sempat tatap wajah dia, tak sempat nak cium dia buat kali terakhir. Hancur sangat hati ni Allah je yang tahu.


Ayah meninggal pukul 12 malam waktu Malaysia. Aku kat sini baru pukul 9 malam. Flight paling awal cuma ada esok paginya je pukul 9 pagi. Kat Malaysia time tu dah pukul 1 tengahari. Jadi takkan nak tunggu aku sampai baru kebumikan. Aku sampai kampung keesokkan harinya 22 haribulan. Kira sehari dah lepas ayah meninggal. Sampai je kampung, tengok kereta ayah, aku menangis. Tengok selipar dia, aku nangis. Rasa nak gila. Rasa macam sampai hati Allah ambik ayah. Sampai sekarang pun kalau  ingat pasal ayah, hati ni rasa remuk. Taktau nak salahkan siapa, tak tau nak react macam mana. Sampai sekarang pun belum ada kekuatan nak sebut perkataan "arwah". Tak sanggup. Tak boleh terima.


Aku bukan jenis suka luah-luah perasaan kat orang, kalau asyik cerita kisah sedih kita kat orang pun, lama2 orang menyampah kan. Lagipun boleh buat ape je, ayah dah takde pun. Tak sangka sangat jalannya ceritanya macam ni. Tak sangka ayah pergi secepat ini.


Ya Allah.. Aku cuba nak pura2 yang ayah masih ada lagi ke apa ni. Cuba nak nafikan ketentuan Ilahi ke apa ni...Allah..


Berat rasa nak tanggung. Sumpah tak tertanggung rindunya tu. Sumpah tak tertanggung rasa terkilannya tak sempat jumpa ayah buat kali terakhir.
Berilah aku kekuatan YA ALLAH.


Akak Rindu Ayah Sangat
Akak Sayang Ayah Sangat Sangat.


Semoga ayah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh. Serta tenang dialam sana.


Semoga kita bertemu lagi suatu hari nanti ayah.

No comments :